JERISOS

Jerisos se nalazi u severnom delu Halkidikija na poluostrvu Atos. Od Soluna je udaljen 118 km, a od Poligirosa 80 km. Jerisos je sa 3000 stanovnika jedno od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantus. Istovremeno je i vrlo važna luka. Poznato je po ribarstvu i vrlo ukusnoj ribi.

Prelepe peščane plaže od kojih jedna ima plavu zastavicu privlače turiste iz svih krajeva. Glavna plaža se prostire kilometrima uz obalu. Noćni provod je miran i prijatan. Ima puno kulturnih manifestacije koje imaju za cilj da prikažu tradiciju. Takvi su festivali u crkvi Agios Pavlos 29. juna i u crkvi Proroka Ilije 20. juna.

Jerisos je idealno mesto za porodice sa decom ili za mlađe i romantičnije duše koje ne vole vašare i gužve, a opet žele umeren i spontan provod na moru. Posetioci se osećaju dobrodošlo zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti stanovništva i domaćina. Jerisos je pun zelenila i parkova, te oni željni prirode mogu potpuno da se odmore od gradske vreve.

Mesto je malo, sa veoma dugačkom plažom i šetalištem. Mirno, tirkizno i providno more, sa nešto prirodnog hlada i bez gužve, savršeno je za odmor i opuštanje. Na plaži ima suncobrana, i još više slobodnog prostora za posetioce sa sopstvenom opremom, kabina za presvlačenje i tuševa. Pesak je malo krupniji, dubina je postepena, ali nema dugačkog plićaka.

U Jerisosu postoje dva velika supermarketa, Masoutis i Lidl. Pijaca je utorkom, odlično je snabdevena, a cene su povoljnije nego u supermarketima. Ima nekoliko restorana i kafića, jedna diskoteka, nekoliko prodavnica, pekara i poslastičarnica, takoreći sve što je od sadržaja potrebno za prijatno porodično letovanje.

U centru se nalazi akvarijum, simpatičan i originalan detalj, interesantan turistima.

Šetalište je dugačko više od 1km, lepo je uređeno i prostire se uz obalu, pa je veoma prijatno za šetnju. Gužve nema ni u jeku sezone.

Malo izvan Jerisosa, nalazi se jedna od najlepših plaža na Atosu, Kakudija, koju vam preporučujemo da posetite. Nea Rodaje takođe veoma blizu (6km), a samim tim i izuzetno lepe plaže Legend, Vulica i Komica. Ako se desi da u Jerisosu ima vetra, na zapadnoj obali ga nema, pa vam u tim danima preporučujemo plažu Ksiropotami (5,5km) na zapadnoj obali.

VILA ERICIUS

Ericius je jedna od najnovijih i najluksuznijih vila u Jerisosu na 120m od mora.

VILA STELIOS

Vila Stelios je udaljena je oko 250m od plaže, u neposrednoj blizini crkve.