AFITOS

Afitos – malo slatko selo se nalazi na severoistočnom delu poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Udobno je smešteno između Kalitee Nea Fokee. Selo je izgrađeno na stenovitoj površini koja se izdiže iznad mora, te mnogima liči na malo ostrvo. Njegova istorija se proteže 28 vekova u prošlost. Afitos predstavlja idealnu kombinaciju istorijskog nasleđa i prirodnih lepota za radoznale posetioce.

 

Ovo selo je vrlo čisto i udobno. Ljubitelji uživanja mogu se nadati izuzetno prijatnom odmoru. Niz uske kaldrmisane uličice Afitosa nižu se lepi mali restorani i kafei, koji se uvek trude da spoj tradicije i prirode svog mesta prikažu u najboljem svetlu. Oni se srčano opiru svakoj arhitektonskoj modernizaciji koja bi njihovom nasleđu protivrečila ili ga bacila u zasenak.

Glavne atrakcije u selu su crkva Sv. Demetrijusa Folklorni muzej Afitosa. Crkva je izgrađena 1858. i nalazi se na jednom lepom trgu. Muzej se nalazi u tradicionalnoj kući Alevra. Eksponati prikazuju život seljana, te su izloženi razni predmeti iz ribarstva, kovačkog zanata, pastirskog života i sl. More je kristalno čisto, a peščane plaže idealne za izležavanje na suncu.

Selo Afitos ima puno hotela koji su izuzetno kvalitetni. Sa njihovih terasa se pruža pogled na zaliv Toronaios. Vode Afitosa su omiljeno mesto za mrešćenje mnogih riba. Uprkos stenovitom tlu, vitki borovi daju svežinu toplom pesku.

Afitos ima mnogo taverni, barova i kafića gde se služe lokalni specijaliteti i osvežavajući kokteli od jutra do kasno u noć, a smeštaja je u izobilju, jer Afitos nudi mnoštvo hotela, Afitos, iliti Afito kako Grci kazu, je po mom misljenju najlepse mesto na Kasandri

VILA ALONI STUDIOS

Aloni Studios nudi otvoreni bazen, roštilj .Vila se nalazi 200m od hotela Afitos, 800m od plaže

VILA ZEVS

Vila Zevs je odličan noviji objekat, nalazi se u Afitosu, 330 m od plaže.

VILA YANNIS

Odličan objekat sa lepo uređenim dvorištem, nalazi se u samom centru Afitosa, 290 m od plaže.

VILA VRAHOS

Vila se nalazi na najboljem položaju u Afitosu. Svi studiji imaju pogled na more