OLIMPSKA REGIJA

Pieria ili Olimpska regija se nalazi u severoistočnom delu kontinentalne Grčke, sa zapada okružena prirodnom granicom koju čine l planina Olimp i Pieriske planine. Oblast Pierie danas živi oko 134.000 stanovnika. Glavni grad oblasti je Katerini. Glavna karakteristika obale su široke peščane plaže u dužini od 70 km. Oblast je bogata spomenicima velike istorijske i arheološke vrednosti.

Arheološki lokalitet Dion koji se nalazi ispod planinskih vrhova Olimpa, ostacima nekadašnjih svetilišta, grobnica, pozorišta, bazilika i drugih zgrada svedoči o važnosti ovog nekada kultnog mesta. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp, od 1985. godine proglašena Nacionalnim Parkom.U Pierii nalazi se letovališta Paralia, Olympic Beach i Leptokaria, Nei Pori, Platamon koja svojim brojnim sadržajima, kako tokom dana tako i noću, privlači veliki broj turista.

Glavni grad oblasti je Katerini. Karakteristike ove regije su obale sa širokim peščanim plažama koje se pružaju pravcem sever-jug u dužini od 70 km. U centralnom delu se nalaze dva letovališta, Paralia i Leptokaria, koje imaju široke peščane plaže i koja svojim brojnim sadržajima, kako dnevnim tako i noćnim, privlače veliki broj turista. Osim ovih veoma poznata su i letovališta Olympic Beach, Litochoro, Katerini, Nei Pori i Platamon. Oblast je bogata spomenicima velike istorijske i arheološke vrednosti. Arheološki lokalitet Dion koji se nalazi ispod planinskih vrhova Olimpa, ostacima nekadašnjih svetilišta, grobnica, pozorišta, bazilika i drugih zgrada svedoči o važnosti ovog nekada kultnog mesta. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp, koja je od 1985. godine proglašena Nacionalnim Parkom.

MAPA

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU