KRIT

Sa površinom od 8.261 kvadratnih kilometara, ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora libijsko, egejsko i jonsko.

Krit ima topla leta sa oko 300 sunčanih dana, i sa temperaturama koje se leti kreću od 35° do 40°C. Bogato istorijsko nasleđe, minojske civilizacije, ostaci Palate u Knososu za koju se smatra da je bila inspiracija za Minotaurov lavirint, manastiri, čuvena klisura Samaria Gordž, mesto rođenja čuvenog slikara El Greka, pećina gde je rođen Zevs, Bog bogova, privlače turiste koji vole dinamičan odmor sa kombinacijom kupanja i sunčanja na plažama i organizovanim ili avanturističkim obilascima ostrva Krit kolima.

Maksimalna širina ostrva je 60 kilometara, a maksimalna dužina je 260 kilometara.

Najveći grad i prestonica Krita je Heraklion sa 200.000 stanovnika, gde se nalazi aerodrom sa velikim brojem avio čarter letova, drugi po prometu u Grčkoj, odmah posle Atine. Drugi grad po veličini je Hanja, koja je ujedno i velika luka, a zatim univerzitetski gradić Retimno sa oko 35.000 stanovnika. U blizini Herakliona se nalaze poznata letovališta Hersonisos i Stalis ili Stalida kako ga Grci zovu. Bogat noćni život, klubovi, diskoteke, barovi, kafići, privlače mlade, naročito u poznata letovališta Krita, Hersonisos i malo mirniji Stalis.

KRIT AVIONSKI PREVOZ

Krit je najveće ostrvo u Grčkoj. Sa svojih hiljadu kilometara raznolike dugačke obale, obiluje lepim uvalama, zalivima, dugim plažama

KRIT AVION

Krit je najveće ostrvo u Grčkoj. Sa svojih hiljadu kilometara raznolike dugačke obale, obiluje lepim uvalama, zalivima, dugim plažama