SKIJATOS

Skijatos je ostrvo koje vas podseća da je s vremena na vreme potrebno učiniti nešto dobro za sebe, svoje želje, ideje i snove. Skijatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skiatos ima čak 65 plaža. Sa Skiatosa se vidi ostrva Skopelos i Evia, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim i mirisnim borovim šumama. Veličanstvena lepota ostrva, koju je tokom vremena isklesalo more, posebno dolazi do izražaja na severnoj obali ostrva. Pažnju privlače Galazia (azurna) i Skoteini (tamna) pećina. Pravi doživljaj je izlet brodom na šljunkovitu plažu Lalaria, koja je poznata po monumentalnoj steni koja se u obliku arkade uzdiže iz mora.

Severni deo ostrva zanimljiv je i sa istorijskog gledišta, pre svega zahvaljujući manastiru Evangelistria, koji je pružao utočište siromašnim porodicama za vreme čestih napada na ostrvo od strane raznih pirata i razbojnika. Srednji deo ostrva je slikoviti glavni gradić Skiatos. Blještave bele kućice sa crvenim kamenim krovovima, balkoni ukrašeni cvećem, popločana dvorišta, mramorni trgovi i uske uličice stvaraju beskonačan lavirint prodavnica, barova i kafića. Između dva pristanišna zaliva nalazi se, borovima prekriveno, poluostrvo Bourtzi, gde nalazimo ostatke starog grada izgrađenog u periodu mletačke vladavine. Uzduž pristaništa rasprostire se Pralio – omiljeno šetalište koje u letnjim večerima oživi u pravoj kosmopolitskoj atmosferi.

Na ostrvu postoji oko 60 plaža s finim, belim peskom i gotovo svaka od njih ima bar tavernu, gde možete da osvežite. Ulaz na plažu se ne plaća, suncobran i dve ležaljke koštaju 8 evra, a ako nećete da plaćate, peškir možete da spustite gde god vam se prohte (iznajmiljivanje ležaljki nije obavezno). Mlađim ljudima preporučujemo dnevne žurke na plažama Banana i Vromolimnos, a onima s decom Kukunaries, Elias i Mandraki.

SKIJATOS AVIONSKI PREVOZ

Skijatos pripada ostrvskoj grupi severni Sporadi i nalazi se u zapadnim vodama Egejskog mora.