ŠPANIJA

Španija – Kao jedna od najlepših zemalja Evrope, privlači veliki broj posetilaca iz svih delova sveta. Godišnje ovu prelepu, i pre svega raznoliku državu, poseti više od 50 miliona turista.

Španija – Pored 2.000 kilometara dugačkih plaža, Španiju odlikuje veliko istorijsko bogatstvo. Osmovekovna vladavina Arapa i zlatno doba hrišćanske države u srednjem veku, stvorili su jedinstvenu mešavinu kultura koja se ispoljava u španskoj tradiciji, hrani i raznim oblicima umetnosti. Gotovo u svakom gradu posetilac će naći građevine iz rimskog perioda, islamske palate i džamije, i srednjovekovne tvrđave.

Južni i istočni deo Španije zapljuskuje Sredozemno more, sa nizom turističkih centara. Španska obala popularna je kod mladih zbog velikog broja klubova, diskoteka i barova na plaži, ali nudi i savršene uslove za porodični odmor.

Turizam je veoma brzo počeo da se razvija, tako da je Kosta Brava – Ljoret De Mar postala jedna od najpopularnijih destinacija u Španiji. Danas je posećuje veliki roj turista iz celog sveta, a ovde su boravili i neki od največih svetskih umetnika.

Španija je poznata po flamenku, gitari, koridi, Kristoferu Kolumbu, filmovima Pedra Almodovara, poznata je po fudbalu, Don Kihotu, Pablu Pikasu, Salvadoru Daliju, tapas barovima, sangriji, noćnom životu… Država smeštena na Iberijskom poluostrvu, na površini od 505 000 kvadratnih kilometara, broji oko 46 miliona stanovnika. Glavni grad Španije je Madrid. Zvanični jezik je kastiljanski(španski), a ravnopravni su i katalonski, baskijski i galicijski. Španija je u svetskom vrhu po turističkoj poseti, oko 52 miliona turista godišnje. Najpopularnija su Balearska ostrva ( Majorka, Menorka, Ibica) , mediteranska Kosta Brava i Kosta Dorada, kao i andalužanske obale do portugalske granice. Putovanjem u Španiju priuštićete sebi nezaboravan odmor za oči i dušu.