Nova godina Lisabon

[title_nd tag=”h1″ align=”left” title=”DOČEK 2020. U LISABONU” color=”#000000″][title_nd tag=”h2″ align=”left” title=”Avionom, šest noćenja – 29.12.2019- 03.01.2020.” color=”#000000″]
isabon-tramvaj-olimpia-travel

Lisabon predstavlja najzapadniju metropolu Evrope. Glavni, ujedno i najveći grad Portugalije, leži na brežuljcima koji okružuju ušće reke Težo u Atlantski okean. Mnogo je spomenika koji podsećaju na to da je bio prestonica nekada moćne pomorske sile: kula Belem, manastir Svetog Žeronima, velelepni trgovi Komersio i Restauradores, mnogobrojne crkve i palate bogatih trgovaca i veleposednika. Kvart Alfama, iznad koga se uzdiže utvrđenje Svetog Đorđa, zadržao je izgled srednjovekovne kasabe sa uskim ulicama i nekim od najužih zgrada Starog kontinenta. Nasuprot njemu krivudaju strme ulice Baria Alta i Šiada sa nizom galerija, pozorišta, ušuškanih parkića i odličnih restorana. Možete posetiti Okeanarijum, šetati uz reku Težo i posmatrati najduži most u Evropi, voziti se žičarom na “Na putu do slave”, posetiti ‘Park Nacija”… Autentični žuti tramvaji na liniji 28 jedan su od najoriginalnijih načina otkrivanja ovog prelepog grada.

 1. dan (nedelja, 29. decembar 2019) BEOGRAD – FRANKFURT – LISABON Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 11:40 sati. Poletanje za Frankfurt u 13:40 sati (let LH 1407). Dolazak u Frankfurt u 15:40 sati. Nastavak putovanja za Lisabon u 20:45 (let LH 1172). Dolazak u Lisabon u 22.50 sati po lokalnom vremenu. Smeštaj u hotel. Nodenje.2. dan (ponedeljak,30. decembar 2019) ) LISABON Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkridima, panorama tvrđave svetog Đorđa… Nastavak obilaska glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Nodenje.

  3. dan (utorak, 31. decembar 2019) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ – ESTORIL – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradid udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo mondensko letovalište koje se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat po velikom broju golf terena, luksuznih hotela, Estoril zajedno sa Kaškaišem čini lisabonsku rivijeru. Povratak u Lisabon. Nodenje.

  4. dan (sreda, 1. januar 2020) LISABON Doručak. Slobodan dan, prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 – najvedeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17 kilometara. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Nodenje.

  5. dan (četvrtak, 2. januar 2020) LISABON – OBIDOŠ – ALKOBASA – BATALJA – NAZARE – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kudicama prekrivenim cvedem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvedoj crkvi u čitavom Portugalu iz 12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije – kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najvede remek-delo portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodidima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Nodenje.

  6. dan (petak, 3. januar 2020) LISABON – MINHEN – BEOGRAD Transfer na aerodrom. Poletanje za Minhen u 06:10 (let LH 1793). Dolazak u Minhen u 10:15 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 11:05 (let LH 1722). Dolazak u Beograd u 12:35 sati.

5.Dan: (Sreda 02.01.2019.) Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet – Batalja, Alkobasa i Obidoš. Manastir Santa Maria de Vitoria u Batalji je srednjovekovni dominikanski manastir u središnjem delu Portugala. Osnovan je u čast Bogorodice posle pobede nad Špancima krajem 14.veka po nalogu kralja Žoao I. Građenje je trajalo preko jednog veka, ali je rezultat bio spektakularanbiser gotske arhitekture. Uvršten je na spisak Svetske kulturne baštine UNESCO-a. Nakon obilaska Batalje, obilazak nekada najvećeg portugalskog manastira u mestu Alkobasa gde dva sarkofaga svedoče o neuništivoj ljubavi kralja Pedra I Ineš de Kastro. Nastavak putovanja ka Obidošu, gradića koji se izdvaja izuzetno očuvanim zidom koji ga okružuje, kao i dobro očuvanim zamkom. Te zidine mu daju specifičan, srednjevekovni šmek, i upravo zato se Obidoš smatra najromantičnijim gradom u Portugalu. Tokom srednjeg veka, Obidoš je bio svadbeni dar portugalskih kraljeva budućim kraljicama. Nazivali su ga Gradom kraljica, pošto bi se one tu povlačile u starosti kao udovice. Čuven je po žinžinji (višnjevača) koja se služi u čokoladnim šoljicama. Nakon ture, povratak u Lisabon. Povratak u hotel. Noćenje.

6. Dan: (Cetvrtak 03.01.2019.) Doručak (lunch paket). Transfer iz hotela do aerodroma oko 02.30h. Let za Beograd kompanijom Lufthansa preko Frankfurta (LH 1173) u 05.05h, sletanje u Frankfurt u 09.10h, nastavak putovanja sa istog aerodroma (LH 1406) u 11.05, dolazak u Beograd u 12.55. Nakon sletanja u Beograd kraj programa.

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: aerodromske takse (oko 186 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se pladaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašdenih subagenata),avionski prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Lisabon – Minhen – Beograd (prevoznik Lufthansa), smeštaj u hotelima kategorije tri i četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (5 nodenja sa doručkom), transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma u Lisabonu prema programu, panoramsko razgledanje Lisabona, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: boravišna taksa za starije od 13 godina, 2 evra po nodi po osobi (plada se na recepciji hotela), fakultativni izleti, ulaznice na lokalitetima i posete, međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

SMEŠTAJ

 1. ● Hotel VIP ZURIQUE*** Lisabon, Rua Ivone Silva, 18, Portugal, http://www.viphotels.com Jedan od najbolje pozicioniranih hotela u Lisabonu. Nalazi se blizu centra komercijalne i poslovne četvrti grada, na samo nekoliko minuta metroom od trga Markes de Pombal. Od aerodroma je udaljen 15 minuta vožnje. Hotel ima 252 soba i svaka poseduje: kupatilo, fen za kosu, klima uređaj, TV, telefon, sef, besplatan pristup internetu. Gostima su na raspolaganju bar, restoran, konferencijske sale. Doručak je u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja.● Hotel REAL PARQUE**** Lisabon, Av. Luís Bívar 67, 1069-146 Lisboa, Portugal, www.real-parque.lisbon-hotel.org Hotel se nalazi u istorijskom centru grada, nedaleko od Trga Markeš de Pombal i Avenije Liberdade, a dve metro stanice udaljene su 200 m od hotela. Sobe imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, mini bar, kupatilo s fenom, sef (uz depozit), WiFi internet. Doručak je u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja.

  ● Agencija zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

  FAKULTATIVNI IZLETI ● Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra i Lisabonska rivijera”. Cena: 60 evra. U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu u Sintri i usluge vodiča. ● Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare”. Cena: 60 evra. U cenu je uključena ulaznica za manastir u Batalji I usluge vodiča. ● Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 55 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i večera. Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a pladanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.

OPIS HOTELA:

VIP Executive Marques Aparthotel 4* Avenida Duque de Loulé, 45 1050-086 Lisboa – Portugal

https://www.viphotels.com/en/Hotels/VIP-Executive-Marques/About-Aparthotel.aspx

Hotel je se nalazi u blizini samog centra Lisabona, na 900 m od starog istorijskog dela i na 600 m od Avenida da Liberdade trga i na 500 metara od Trga Pombal. Na pet minuta šetnje se nalazi metro stanica. Od aerodroma je udaljen 6 km. Kod hotela se nalaze brojni restorani, kafići i prodavnice. Sobe su apartmanskog tipa i sve sadrže: kupatilo, kuhinju, mini bar, TV, telefon, sef, klimu, fen, wi fi. Dodatni sadržaj: bazen na krovu hotela, bar, parking.

PREDLOZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

FAKULTATIVNI IZLET SINTRA, KABO DA ROKA, KAŠKAIŠ I EŠTORIL: (Cena izleta uključuje: ulaznicu za Royal Palace, usluge lokalnog vodiča, vodiča na srpskom jeziku, transfer. Cena po osobi: 55 €).

FAKULTATIVNI IZLET BATALJA, ALCOBASA i OBIDOŠ: (Cena izleta uključuje: ulaznicu za manastir u Batalji, usluge lokalnog vodiča, vodiča na srpskom jeziku, transfer. Cena po osobi: 60 €).

FAKULTATIVNI IZLET ZA AZEITAO, CRISTO REI, FREEPORT OUTLET: (Cena izleta uključuje: ulaznicu za Christo Rei, obilazak vinarije i degustaciju vina, usluge vodiča na srpskom jeziku, transfer – po osobi: 45 €).

FAKULTATIVNI IZLET – FADO: (Cena izleta uključuje: Večeru u restoranu, muzički program i autobuskim prevozom – Cena po osobi: 55 €)

Način plaćanja:

• Gotovinsko plaćanje: 50% prilikom rezervacije, ostatak 15 dana pre početka aranžmana, • Čekovi građana: Mogućnost plaćanja na 3 rate bez kamate;

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 25 putnika.

Minimum za realizaciju fakultativnih izleta je 20 putnika (po navedenim cenama).

Rok za prijavu za putovanje je najkasnije 7 dana pre termina putovanja ili do popune mesta.

Uz ovaj program vaze opšti uslovi organizatora putovanja agencije “. Licenca OTP br.icenca broj OTP 416/10 od 25.02.2010.

Leave a Reply