DUBAI

Dubai je najveći od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. Glavni grad ovog emirata se, takođe, zove Dubai i u njemu živi oko 1,3 miliona stanovnika. Ovo je najprogresivniji emirat u UAE i poznat je u svetu kao jedna odnajatraktivnijih turističkih destinacija.

U prošlosti je ovaj grad, kao i veći deo ovog dela sveta, živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, situacija se menja pronalaskom nafte, jer se novac dobijan od „crnog zlata“ kanalisao u izgradnju Dubaija.

Iako leži u Arabijskoj pustinji, peščani pustinjski predeli su ono što se nalazi oko grada, dok u ostalim, a najviše južnim predelima, preovladava peščana pustinja. Dubai nema prirodnu reku, ali ima prirodni zaton. Ovaj zaton poznat je kao reka Dubai, proširavan je i produbljivan, tako da sada predstavlja vrlo dobar i siguran plovni put.

Dobro je znati da je na mnogim javnim mestima u Dubaiju izričito zabranjeno pušenje, takođe, zabranjeno je piti na ulici i na javnim mestima. Konzumacija alkohola je dozvoljena u hotelima, barovima, noćnim klubovima, a stanovnici su slobodni da piju i u svojim kućama. Posetiocima se preporučuje da ne prikazuju običaje svoje kulture na ulici, ako je stanovnici Dubaija smatraju uvredljivom. Inače, Emiraćani su poznati po gostoprimstvu i velikodušnošću prema posetiocima i turistima.

DUBAI PONUDA

Dobrodošli u spektakularni Dubai! I upravo je spektakularan, možda i najbolji opis ovog grada.