ŠRI LANKA

Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je zbog svoje izuzetne prirodne lepote, gustih šuma i bogatog biodiverziteta poznata i kao „Biser Indijskog okeana“. Kao britanska kolonija nosila je naziv Cejlon sve do 1972., kada je postala Slobodna, Suverena i Nezavisna Republika Šri Lanka. Današnji naziv nosi od 1978. Obuhvata istoimeno ostrvo koje se nalazi jugoistočno od Indije, na krajnjem jugozapadu Bengalskog zaliva. Strateški je bitna zbog svog položaja, jer leži na glavnim pomorskim putevima između Zapadne i Jugoistočne Azije. U prošlosti su britanski, portugalski i holanski kolonijalisti s razlogom ratovali za njene teritorije. Osim divnih plaža, planina i vodopada, priroda je ovoj zemlji podarila i veliko bogatstvo – drago kamenje i zlato. Plavi safir Sri Lanke, koji su mnogi monarsi želeli da imaju u svojim riznicama, i danas je simbol prestiža.

Najviši vrh je Pidurutalagala sa 2.524 m/nv. Klima je tropska. Prosečna temperatura u centralnom delu ostrva je 16 oC, a u drugim oblastima maksimalno 33 oC. Razlika u dnevnim i noćnim temperaturama je 4-7 oC. Najtopliji period u godini je maj koji donosi monsunske kiše. Vlažnost vazduha je tokom cele godine visoka, a u periodima kiša dostiže 90%.

 Šri Lanka je veliki i poznati izvoznik kafe, čaja, kokosa, cimeta i gume. DSR Šri Lanka je podeljena na 9 provincija i 25 oblasti. Ima 21 milion stanovnika na površini od 65.610 km2, sa gustinom naseljenosti 308.4 stanovnika/1 km2. Sinhalezi čine 81.9 % stanovništva, govore jezik sinhala, a na ostrvo su se doselili u V veku. Drugi zastupljeni narod su Tamil, drevni južnoazijski narod o kojem postoje pisani podaci od pre najmanje 2 milenijuma. Oni su na ostrvo došli u II veku pne. Tako su zvanični jezici sinhala i tamilski. Predstavlja veliki budistički centar.

 Glavni grad je Šri Džajavardenepura Kote i nalazi se na zapadu zemlje. Od Kolomba je udaljen samo oko 10 km. Univerzitetski je grad, a njegovo ime na jeziku sinhala znači „Grad velike pobede“.

ŠRI LANKA PONUDA

Šri Lanka nije obično ostrvo, već jedno sasvim posebno mesto na svetu koje ne liči ni na jedno drugo.