ZANZIBAR

Zanzibar je ostrvo u Indijskom okeаnu i nalazi se tik uz istočnu obаlu Afrike, a sastаvni je deo Tаnzаnije…

Tanzanija je sigurno i najzanimljivija zemlja u Africi, kada je u pitanju turizam, ne samo zbog toga što se nalazi na Jezerskoj visoravni, već i zbog tropskih šuma, safarija, kao i izlaza na Indijski okean. Ostrvo Zanzibar u potpunosti predstavlja svet za sebe.

Ovo je idealno mesto za odmor tokom čitave godine, jer prosečnа temperаturа u jаnuaru iznosi oko 28°C, а u julu oko 23°C.

Ljubiteljima vodenih sportova Zanzibar takodje ima šta da ponudi. Ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci.. Naravno, od svega posebno treba izdvojiti ronjenje, jer Zanzibar predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija na svetu, kada je ovaj vodeni sport u pitanju.

Turisti najviše posećuju daleke destinacije i ovo ostrvo zato što ima predivne plaže, zbog kojih sa razlogom nosi reputaciju rajskog ostrva. Međutim, kako biste u potpunosti uživali i istražili sve lepote ovog ostrva, za put za Zanzibar potrebno je da imate prave informacije, koje Vam mogu koristiti tokom boravka na ovom ostrvu.

Kao što je već pomenuto, ostrvo je poznato po začinima, koja njihovim jelima daju poseban ukus. Kada je u pitanju hrana, najukusniji su morski specijaliteti u koje se uglavnom dodaje kokos, zato obavezno probajte ribu u kokosovom umaku, spanać sa kokosovim mlekom, kao i hobotnicu sa karijem ili pečena na roštilju koja se turistima veoma dopala.  

Odličan prilog uz morsku hranu mogu biti i kuvano povrće, pirinač, čips, kao i kiriki. Takođe, dok se sunčate na predivnim plažama Zanzibara, ne propustite priliku da probate svež mango, ananas, kokos i marakuju, koju najviše jede i lokalno stanovništvo.

Na Zanzibaru je odličan aperitiv Konyagi, lokalno piće koje podseća na džin i limun, a u kafićima se možete opustiti uz pivo, za koje turisti kažu da je odlično. Flaša vina uglavnom košta oko 20 dolara, i potiče iz Amerike, Južne Afrike ili Čilea.

Ukoliko ipak ne volite morske specijalitete, možete otići u neki od restorana brze hrane, koji u ponudi uglavnom imaju picu i ćevape, ali i probati jela tajlandske i indijske kuhinje, čiji restorani se nalaze gotovo na svakom ćošku.