ALZAS I ŠVARCVALD

Regija Alzas se nalazi na istoku Francuske. Istorija, pejzaž i kultura ovog dela Francuske plene svojom lepotom i raznolikošću. Gravni grad regije Alzas jeste Strazbur koji je jedan od najznačanijih centara Evropske Unije, sa Evropskim parlamentom i Međunarodnim sudom za ljudska prava. Planinski masiv Švarcvald (Crna šuma) u nemačkoj pokrajni Baden-Virtenberg, oduvek je privlačio turiste svojom prelepim pejzažima, u čijoj plodnoj dolini se nalaze mnogi bajkoviti gradići i sela, specifični za ovaj kraj.

 

Već na samom početku putovanja, pobrinućemo se da Vam ispunimo očekivanja. Nadamo se da će te uživati sa nama u razgledanju grada koji je centar Alzas regije i koji je jedan od najlepših gradova Evrope. Strazbur svojim gositma pruža mogucnost šetnje kroz istorijski centar grada sa veličanstvenom katedralom Notr–dam u stilu gotike sa zvonikom visine 142 metra. Razgledanje  Stare carine, Palate Rohan, kuće Kamerzel, Gutenbergov trg. Takodje iskoristićemo priliku da posetimo deo Strazbura koji sa ponosom nosi ime “Mala Francuska”. Najslikovitiji deo starog  Strazbura sa šarenim građevinama od drveta, sa pokrivenim mostovima i odbrambenim kulama, ujedno i zaštićen i proglašen svetskom baštinom od strane UNESCA. 
 

Malo ko je ostao imun na gradić Frajburg koji zbog svoje opojne  lepote sa pravom nosi nadimak “Dragulj Švarcvalda”. Danas važi za jedan od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi koji ima i najveći broj sunčanih dana u Nemačkoj. Ima neobične uske vodene kanale, glavni trg sa gotskom katedralom Munster i zvonikom od 116m, trg Augustinaca sa manastirom. Nedaleko od Frajburga se nalazi gradić Kolmar, koji je smešten u podnožju planine Vogezi na reci Lauh koja je kanalom povezana sa Rajnom. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova nosi još jedno ime – “mala Venecija”. Stari i očuvani srednjovekovni centar grada, nastao u 9. veku,  glavna je atrakcija koja privlači brojne turiste. U starim drevnim građevinama smeštene su crkve, prodavnice, suvenirnice, kafei. Nastavak putovanja prema živopisnom srednjovekovnom selu Kajzersbergu, koje je udaljeno oko 12 km od Kolmara, sa živopisnim zgradama različitih arhitektonskih perioda.Poseta  selu Rikvir koje je jedno od najlepših sela Francuske. Selo je smešteno između uređenih vinograda, sa samo 3000 stanovnika, u kom je snimano više istorijskih filmova.
 

Putovanje u Alzas i Švarcvald  daje nam mogućnost da odemo u Hajdelberg, romantični gradić smešten uz reku Nekar sa renesansnim zamkom na brdu iznad grada, koji spada među najimpresivnije objekte u Nemačkoj, a postoji već 700 godina. Vodimo vas na panoramsko razgledanje grada: Karlova kapija iz 18.veka, Zamak Hajdelberg (panorama), Rathaus – Gradska kuća, Stari gradski trg, Stari most na Nekaru, gotička crkva Sv. Duha, Univerzitetski kvart, Aleja filozofa sa koje se pruža najlepši pogled na stari deo grada. Neizostavni deo putovanja je i odlazak do mesta Baden Baden koji se nalazi u zapadnom podnožju planine Švarcvald, na obalama reke Os. U samom gradu postoji 14 termalnih izvora sa temperaturom izmedju 14 i 66 °C. Sa svojim lekovitim izvorima, visokospecijalizovanim klinikama  i prelepim parkovima, Baden Baden je idealno mesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svedoče raskošne palate i vile, sa savršeno uređenim vrtovima, kao i prelepi parkovi sa tri kilometra dugim šetalištem u aleji Lihtentaler. 


Putujući sa nama videćete gradić Triberg gde se nalazi najveći vodopad u Nemačkoj. Dok budete pod utiskom prirodne lepote Nemačke mi vas vodimo  do najveće turističke atrakcije Švarcvalda, glečersko jezero Titize. Jezero je široko dva kilometra, dugačko 720 metara, a duboko 40 metara gde je čovek u prirodni ambijent ugradio divan turistički raj sa mnogo hotela i mesta za odmor i rekreaciju. Ako je postojala bilo kakva sumnja da ovo putovanje nece ispuniti obećano, mi smo se pobrinuli da vas odvedemo  do mesta Donauešingen poznatog kao mesto gde nastaje Dunav. Reka nastaje u neposrednoj blizini grada, kraj dvorca Firstenberg, na ušću dve planinske rečice Breg i Brigah. U parku ovog dvorca nalazi se fontana, koja simbolizuje zvaničan izvor Dunava i predstavlja veliku turističku atrakciju.

 

ALZAS I ŠVARCVALD

Alzas se nalazi na istoku Francuske. Istorija, pejzaž i kultura ovog dela Francuske plene svojom lepotom i raznolikošću