BEČ

Beč – Austrija – Sa oko 1,7 miliona stanovnika (2,3 miliona na širem području) 10. je najveći grad Evropske unije, daleko najveći grad Austrije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte.

Istorija Beča  (Austrija) počinje pre oko 4 milenijuma, čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine. Beč je jedna od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva i Austrougarske monarhije, kada i dostiže svoj vrhunac krajem 19. veka i sa oko 2 miliona stanovnika postaje četvrti grad po veličini na svetu (posle Londona, Pariza i Njujorka).

Beč (Austrija) je danas jedan od najvažnijih kongresnih centara na svetu i sedište mnogih međunarodnih institucija. Grad je, između ostalog, i jedno od omiljenih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta i godišnje ga posete milioni, najviše zahvaljujući brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi.

Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta, u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart ili Betoven. Od 2001. godine kulturno-istorijsko jezgro Beča je na listi centara kulturne baštine od posebnog značaja i pod zaštitom Uneska.

 Beč je veoma intrigantan i u arhitektonskom smislu. Iza gotskih zvonika, baroknih kupola i palata iz 19. veka, oformljen je ultramoderan pejzaž, na čijem su stvaranju radili vodeći arhitekti iz  sveta. Može se učiniti da je današnji trend oslobodjenje od prošlosti ali to Austrijance ne sprečava da i dalje uče da igraju valcer ili da provode više vremena po staromodnim kafićima. Isto se preporučuje i strancima: da svrate u starinsku poslastičarnicu gde, uz samo jednu šoljicu dobre bečke kafe i nekog čuvenog kolača, mogu sedeti čitav dan. Svaki kafe ima svoju istoriju i svoju atmosferu. I svi posetioci mogu biti sigurni da će biti tretirani kao da su kraljevske krvi.

BEČ 2 NOĆI

Beč je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope Jedno je od  najomiljenijih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta