RIM

RIM, fatalni „večni grad“ je poseban po mnogo čemu. Krasi ga bogata istorijska prošlost puna uspona i padova, zamršenih priča i još neobičnijih raspleta sa najmanjom državom na svetu gde se mnogo puta krojila sudbina sveta. Rim je grad mode, glamura, otmenosti, nasmejanih ljudi i upečatljivih prizora. Za potpuno “rimski” doživljaj obavezan je espresso, pasta i novčić za sreću bačen preko desnog ramena u Fontanu di Trevi. Zbog svoje izuzetno prijatne umereno-mediteranske klime, atraktivan je tokom cele godine.

Rim je glavni grad Italije sa oko 3.000.000 stanovnika. Inspirisani njegovom bogatom prošlošću, hroničari ga nazivaju još i „prestonica sveta“ (caput mundi), „večni grad“ (la citta eterna), „grad na sedam brežuljaka“ (la citta dei sete colli) ili„apostolski prag“ (limen apostolarum). Ovaj megalopolis u svom okrilju čuva i najmanji grad-državu na svetu, suverenu teritoriju Svete stolice – Vatikan. Rasprostire se na sedam brežuljaka (Kapitol, Palatin, Aventin, Celij, Eskvilin, Viminal, Kvirinal), i predstavlja neverovatan sklad arhitektonskih zdanja od antičkih vremena preko srednjeg veka i renesanse do današnjih dana. Po izgledu moderna evropska prestonica, ovaj grad muzej svojim brojnim remek-delima i znamenitostima predstavlja turističko carstvo za milione posetilaca.

Verovatno najpoznatija fontana u svetu i najlepša u Rimu. Sagrađena u 18. veku, ova fontana crpi vodu iz preko 2000 godina starog vodovoda Aqua Vergine koji je i danas u upotrebi.

Današnji izgled ova fontana duguje pre svega arhitekti Nikoli Salviju, iako je celokupan prostor koji zauzima delo više arhitekata, umetnika i vajara, među kojima i Bernini. Ime fontane ne potiče ni od kakve bogate rimske porodice, već od reči Trivio, u slobodnom prevodu “do fontane tri putića vode”.

Legenda kaže da, ako bacite novčić u fontanu, pre ili kasnije će vas put ponovo naneti u Rim. Ok, Fontana di Trevi nije baš sasvim besplatna atrakcija, ali ne žalite za tom investicijom: sav novac koji se ubaci u fontanu, oko 3000 evra dnevno, ide u dobrotvorne svrhe. Ne zaboravite da novčić bacite preko ramena i da se nikako ne osvežavate u njoj (pa čak ni noge!), jer može da se desi da platite paprenu kaznu za to.

RIM AUTOBUSOM

Rim je poznat kao Večni grad , Grad sedam brežuljaka, Prestonica sveta…