VENECIJA

Venecija se nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Ime grada i oblasti potiče od plemena Veneto koje je naselilo ovu oblast još u rimsko doba. Venecija je poznata kao jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta.

Ovo je jedan istorijski grad sa bogatom i burnom istorijom. U srednjem veku Republika Venecija je bila jedna od vodećih sila u ovom delu Evrope. Na njenoj teritoriji su se odigravali krstaški ratovi. Bila je centar i raskršće trgovačkih puteva, posebno pšenice, začina i svile. Od XIII do XVII veka Venecija je bila centar umetnosti i poreklo nekoliko umetničkih pravaca. U Veneciji je rođen Antonio Vivaldi.

Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska. Grad ima brojne nadimke poput: “Serenisima”, “Kraljica Jadrana”, “Nevesta mora”, “Grad mostova”, “Grad vode”. Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete “Severne Venecije” (Sankt Peterburg), “Zapadne Venecije” (Amsterdam)

Manifestacija u Veneciji pod nazivom Karneval u Veneciji dešava se jednom u toku godine.

Vreme održavanja ovog karnevala zavisi od dana kada će biti katolički Uskrs, tako da se Karneval uvek završava 40 dana pre katoličkog Uskrsa, odnosno na katolički praznik Martedi Grasso.

Prvog dana venecijanskog karnevala je ceremonija otvaranja a sledećeg dana je repriza te ceremonije otvaranja karnevala. Potom sledi niz ceremonija kao što su: povorka Marija koju čini 12 mladih devojaka iz Venecije zatim čekanje anđela i let anđela, čekanje orla i let orla.

Ceremonija zatvaranja karnevala u Veneciji dešava se poslednjeg dana karnevala na Trgu Svetog Marka i tada se izvodi krunisanje Marije.

Marija koja se toga dana kruniše je ona devojka iz Venecije koja je pobednica takmičenja za najlepšu Mariju tog karnevalskog izdanja.

Tada se izvodi paljenje lutaka čime se teraju zli duhovi iz grada i slavlje traje duboko u noć. Karneval se završava zvonima i tada je vreme za zvanično otpočinjanje posta.

Venecijanski karneval se održava svuda u Veneciji, na trgovima, kanalima, sporednim ulicama, mostovima.

Tokom karnevala, zabavljaće vas akrobate, mađioničari, svirači, imaćete priliku da prisustvujete raznim izložbama, koncertima koji se održavaju u muzejima, crkvama i palatama.

U ponekim palatama Venecije možete za vreme venecijanskog karnevala prisustvovati raskošnim balovima koji se priređuju za tu priliku.

Venecija je naročito posećena u vreme karnevla, tako da ukoliko planirate putovanje u Veneciju tada, treba da znate da u tom periodu cene smeštaja veoma rastu.

VENECIJA ODMOR I ŠOPING

Venecija – jedinstveni grad na vodi, nevesta mora i kraljica Jadrana. Izgrađena na 188 malih ostrva u laguni