Vikend u Morahalomu

Polovina meseca uglavnom bude rezervisana za Interfest, festival vina koji se po 16ti put održava u Novom Sadu, u centru samog grada. Međutim, jedan poziv nas je odvojio malo od Novog Sada, na 3 dana iliti ceo vikend.

Dobili smo poziv za jedno divno studijsko putovanje u Morahalom, najbolju banju u Mađarskoj (državno priznanje za najbolju banju u Mađarskoj, ali I za ceo region). Cela ideja je da se na ovom studijskom putovanju turističke agencije iz Srbije upoznaju sa Hotelom Elixir Medical Wellness, banjom Morahalom, I da se ojača turistička stručna saradnja sa turističkim agencijama  I organizacijama sa teritorije Srbije, prvenstveno iz Vojvodine – vikend u Morahalomu.

 

Društvo na ovom studijskom putovanju nam je pravio Žolt Berta, director Hotela Eliksir kao i predstavnik iz turističke organizacija Morahaloma. Naravno, pomoć u jezičkoj barijeri pružili su nam Marian Stampf I njen kolega Atila, iz Opštine Morahalom. Pošto smo granicu sa Mađarskom prošli jako brzo, u hotel Eliksir smo stigli oko 11.30h, što je bilo rano, dok je ček in bio predviđen tek oko 14h.

 

Da napomenem samo, ukoliko dolazite autom ili mali većim prevozom idite na granični prelaz “Bački vinogradi”, manja je gužva dok na ostalim prelazima je cirkus u prepodnevnim satima. Velikim autobusima nije dozvoljeno da prelaze na ovom graničnom prelazu, a radno vreme je od 7 do 19 časova.

 

Zbog ranog dolaska, ljubazni domaćini iz hotela Eliksir su nam izašli u susret I dali nam sobe malo ranije. Sve je bilo spremno, samo da nam srede kartice za ulazak u smeštaj I to je to. Na recepciji se nalazila I devojka koja priča srpski da bii nam olakšali dolazak. Mada, deo osoblja I priča srpski, tako da se nismo osećali kao stranci.

Za one koji ne znaju, Morahalom je gradić koji se nalazi oko 20ak km jugozapadno od Segedina i oko 10ak km od graničnog prelaza Horgoš. Trenutno broji oko 7000 stanovnika i sve je podređeno banjskom turizmu. Od ulaska u gradić, sve je kao pod konac. Banja, šetališta, parkovi, staze. Sređeno i uređeno. Iako ima samo par hiljada stanovnika, Morahalom, zaista pokazuje svoj potencijal kao prava turistička lokacija.

Posle smeštanja u sobe, dobili smo informacije o programu za petak, tj. šta će se raditi u toku dana. Međutim, hotel nam je poklonio masažu kao znak dobrodošlice, što uopšte nije bilo loše za početak dana u Morahalomu. Posle masaže mogli smo da koristimo sve potencijale hotela Eliksir, kao i banje.

 

Ulazak u banju je bio moguć i iz hotela, te smo za početak testirali olimpijski bazen a zatim i ostale bazene. Pored olimpijskog bazena nalazio se i deo sa saunama i to programi sa kokosovim uljem i lavandom. Naravno, za razliku od onih koji vole saunu, za mene je to bilo previše taj dan zbog vrućina koje su nam dočekale u Morahalomu.

 

Sledeća aktivnost bila je vezana za posetu Srpskog Kulturnog centra KOLO u Morahalomu, koje je otvoreno ove godine. Tu smo imali večeru sa uparivanjem vina i hrane, tradicionalna jela i pića srpske kuhinje. Naravno, uz muziku tamburaša. Predstavljeno nam je KOLO kao i aktivnosti koje se dešavaju u ovom centru.

U sklopu ovog centra nalazi se i pravoslavna kapela koja takođe funkcioniše u sklopu srpskog kulturnog centra. Izrađena je malo drugačije u odnosu na ostale kapele sprske pravoslavne crkve a ideja je bila da se spoji moderno sa detaljima crkve. Zamisao centra je da svako ko dolazi u Morahalom ima i mesto gde može da obavi molitvu, da zapali sveću  i da pronađe mir.

Sledeći dan je bio najuzbudljivi po programu, jer smo imali dosta aktivnosti.

 

Dan smo započeli obilaskom Morahaloma Buba autobusom, električnim vozilom za razgledanje. Odličan način da obiđete grad.

Do ručka smo trebali da obiđemo etno selo Babos Tanya, Mini Hungary Park, kao i otvoreno pozorište sa konjima.

 

Otvoreno pozorište sa konjima

Jedinstven doživljaj sa konjima. Naravno, pored ovog pozorišta postoji i zatvorena škola jahanja.

Babos Tanya

Baboš salaš, nalazi se na 1km od centra Morahaloma, i do njega smo stigli Buba autobusom. Ovaj autentični salaš ima nekoliko apartmana, salu za proslavu i deo za večanje.

Mini Hungary Park

Muzej na otvorenom u Morahalomu. Muzej radi od marta 2015. i obuhvata istorijske simbole i uspomene Mađarske na površini od dva hektara, u obliku skale 1:25. Znači, crkve, dvorci, palate, kao i spomenici.

Nakon ovih aktivnosti čekao nas je ručak u jednom lokalnom baru – Bivaly Bowling Club & Bar. Tu su nam poslužili specijalitet od bizonovog mesa uz degustaciju rakija. Posle klope usledilo je takmičenje u kuglanju kao deo naših aktivnosti. Moje prvo kuglanje. Nisam bio poslednji, što je bilo za pohvalu. 😀

 

Nastavili smo naše aktivnosti posle u hotelu i na bazenu, tako da smo ostatak dana proveli uživajući i odmarajući do večere.

 

U Morahalomu ima dosta aktivnosti, potražite informacije u hotelu ako želite da vaš dan bude malo drugačiji. Svaki vikend se nešto dešava, pa imate mogućnosti da vaš dan ulepšate i isplanirate. Naravno, ukoliko ste došli samo zbog spa i wellness-a onda vam predlažem da se uživate maksimalno.

 

Rezervat bizona i vožnja Segwey-om

Nedelja je bila predviđena za posetu rezervatu bizona i ptica i vožnji Segwey-a. E sad, za vas koji niste znali Morahalom je poznat po bizonima takođe. Postoji rezervat bizona, na oko 5 km od centra Morahaloma, i rezervat ima oko 150 grla. Do ovog rezervata postoji biciklisitička staza dužine 5km koju smo iskoristili za testiranje i vožnju segveja. Takođe, staza povezuje izgrađenu stazu oko jezera Nađsekšoš, koja vodi do mesta za posmatranje ptica.

Ukoliko već niste vozili Segwey, predlažem da probate. Bitno je samo da imate balans i vožnja će biti lagana. Jedinstvena atrakcija rezervata spojena sa vožnjom segveja.

 

Nakon ovih aktivnosti imali smo još vremena za uživanje na bazenu i za ručak, nakon čega smo se odjavili iz hotela i uputili ka srpskoj granici.

Sve u svemu, za one koji planiraju da napune bateriju u Morahalomu i da iskoriste dodatne aktivnosti za zabavu, 3 dana je sasvim dovoljno da se vratite kući sa uspomenama. Svaka preporuka za hotel Eliksir!

 

Peđa, vaš vodič kroz Morahalom!

 

 

Leave a Reply