JAHORINA

Jahorina se nalazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, u neposrednoj blizini Sarajeva (28km) i Pala (12km). Ona je ujedno najveći i trenutno najmoderniji ski centar u BiH. Najviši vrh je Ogorjelica koji se nalazi na 1.916m nadmorske visine. Javorina je originalni naziv planine Jahorine. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru čije je najsevernije stanište upravo ova planina.
Početak skijanja na Jahorini vezuje se za 4. april 1905. godine, kada je u Sarajevu osnovan odsek Radničkog turističkog društva “Prijatelj prirode” kao ogranak društva “Die Naturfreunde”. Zimsko planinarenje, odnosno planinarenje uz upotrebu smučki postaje jedna od delatnosti ovog naprednog društva, čije je samostalno delovanje nastavljeno i po završetku Prvog svetskog rata.
Prva žičara na Jahorini je otvorena 29.11.1952. godine. Polazna stanica žičare se nalazila kod hotela “Jahorina” na nadmorskoj visini od 1660m i išla je do vrha na Goloj Jahorini na 1885m.Dužina žičare iznosila je 1050 m. Bio je to jednosed sa 102 sedišta, kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja je trajala 8 minuta.
Na Jahorini su se 1984. godine održale Zimske olimpijske igre kada je Jahorina doživela najveći procvat. Sama ideja je nastala na Jahorini, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju: Bjelašnica, Trebević i Igman.

Staze na Jahorini se nalaze između 1300m (Prača) i 1880m (Ogorjelica) nadmorske visine, što predstavlja solidnih skoro 600m visinske razlike. Deklarisana ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi 20km što nam se čini sasvim realnim, za razliku od nekih ski centara u regionu koji tu cifru znaju drastično da „naduvaju“.
Kada je u pitanju vertikalni transport, tu su tri nova Leitner isklopiva šestoseda sa kožnim sedištima, četiri ski lifta tipa tanjir i dva starija dvoseda. Ukupan kapacitet iznosi oko 10’000 skijaša na sat.
Na Jahorini ima ukupno deset staza, 7 crvenih, 2 crne i jedna plava, međutim treba imati u vidu da skoro svaka od crvenih staza ima i svoju plavu „varijantu“, dok crna staza „Olimpijski (ženski) spust“ trenutno nije u funkciji. Sve staze se nalaze na severnoj strani skijališta jer je ceo ski centar u stvari jedna ogromna i široka padina ispresecana borovom šumom koja počinje od „Olimpijskog spusta“, a završava se na Poljicama kod starog repetitora.

Na Jahorini možete pronaći sve tipove smeštaja, od hotela sa 4 i 5*, preko nešto skromnijih hotela i pansiona, do privatnih vikendica i apartmana. Ukupan kapacitet smeštaja na Jahorini iznosi oko 5’000 kreveta.
Možemo izdvojiti tri celine gde su skoncentrisani smeštajni kapaciteti. Najviše novih hotela je izgrađeno na Poljicama od kojih je najluksuzniji Termag 4* kao i apart-hotel Vučko 5*.
Oko hotela Bistrica i neposredno pored žičare Ogorjelica nalazi se nekoliko manjih hotela-pansiona sa izuzetno pristojnim sobama i apartmanima, a izdvajaju se Snežna kraljica, San i Dva javora. Takođe, tu je i porodični hotel Nebojša koji poseduje svoj privatni ski lift za početnike.

Možemo slobodno reći da gastronomska ponuda na Jahorini svojim kvalitetom i pristupačnim cenama drastično odskače od ponude drugih ski centara iz okruženja. Gde god da odsednete, ljubazni domaćini će vas poslužiti specijalitetima iz ovog kraja: uštipcima sa kajmakom, jagnjetinom i teletinom ispod sača, kupus sa kolenicom i mnogim drugim vrhunskim jelima. Ponudom i kvalitetom usluge se izdvajaju Koliba na dnu Poljica (u sklopu Termaga) kao i čuvena Rajska vrata pored ski lifta Željo. Takođe, ukoliko imate uplaćen smeštaj sa hranom u nekom od privatnih pansiona ili hotela, nećete ostati uskraćeni za čari jahorinske kuhinje.