BUGARSKA

Najveći i najpoznatiji ski centri u Bugarskoj su Bansko i Borovec. Pored ova dva, u Bugarskoj ima oko 12 ski centara, koji svake godine privlače sve veći broj stranih turista na relativno jeftin zimski odmor. Spoj prirodnih lepota i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, svrstavaju Bugarsku među najbolje skijaške centre u istočnoj Evropi. Zbog četinarskih šuma, vazduh je čist i bogat kiseonikom. Jedinstvena planinska klima, sa mnogo sunca danju, hladnim noćima, čistim vazduhom, doprinosi da centar bude idealno mesto za odmor i bavljenje sportom. Bugraska raspolaže svime što je neophodno za skijanje: obiljem dugih, različitih staza, ski-garderobama snabdevenim modernom opremom, ski školama i dečjim vrtićima.

Bugarska kuhinja u većoj meri se oslanja na orijentalnu sa jakim začinima, dosta mesa i povrća. Bugarska je zemlja sa dugom tradicijom proizvodnje vina, tako da su ona poznata širom sveta.
Jedan od simbola ove zemlje su i ruže, jer je Bugarska dugo držala primat u proizvodnji ruža i njenih prerađevina. Danas je dolina grada Kazanlak, poznata kao dolina ruža.